Back to All Events

Kinas Strategi I De Polare Områdene

  • Longyearbyen Folkebibliotek Kulturhuset Longyearbyen Svalbard (map)
8babf65e2144db98e40a8c1f88f7d46d22307bb2-800x1087.jpg

Facebook event link

Inntil nylig er det bare to stater som har vært sterke nok til å ha et betydelig nærvær i begge polområder: USA og Russland. I det siste har de fått selskap av ett land til: Kina.

Kinas engasjement har hatt en dramatisk og rask vekst siden 2004. I en tale i Hobart på Tasmania i 2014 uttalte den kinesiske parti- og statslederen Xi Jinping at Kina snart ville være ”en polar stormakt” (jidi qiangguo). Uttrykket ”En arktisk Silkevei” blir ofte brukt som en betegnelse på Nordøstpassasjen.


Kinas økende engasjement i de polare områdene er en del av en strategi for å bli en maritim stormakt, og representerer en ny måte å betrakte verden på fra Kinas side. På det medfølgende verdenskartet fra 2004, offisielt fra 2014, plasseres ikke de polare områdene i verdens ytterkanter, men som sentrale regioner – med Kina i midten.

Kinesiske myndigheter har lenge uttalt at formålet med å øke sin status og innflytelse i polare områder er å hevde det de betegner som sine ”rettigheter i polarområdene”. De spesielle internasjonale relasjonene i de polare regionene gjør det mulig for land med økende makt og styrke, som Kina, å fremme sine interesser.

Det tredje i en serie med tre foredrag av Artica Svalbard-bosatt Harald Bøckman.

Previous
Previous
4 March

Kinas Blikk På Verden I Dag

Next
Next
1 October

Ee Norge en Krigs - Eller Fredsnasjon?